Nyheder: 1 år med Corona: Hvordan går det med dansk økonomi og SMV'ere?


1 år med Corona: Hvordan går det med dansk økonomi og SMV'ere?

Marie Nørgaard | Danish Yellowpages | 12.3.2021

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at selvom dansk økonomi skrumpede i 2020, klarede økonomien sig bedre end forventet. I 2020 var Nationalbankens vurdering, at vi ville ryge i et økonomisk hul, med paralleller til finanskrisen, med et fald i væksten på 10%. Så slemt er det dog ikke gået, væksten er ”kun” faldet med 3,7% i det forgangne år.

 

Corona rammer skævt på brancherne

Der er stor forskel på hvordan sidste års nedlukninger har påvirket virksomheder og forskellige brancher. Servicebranchen er hårdt ramt. En undersøgelse fra DR viser sort på hvidt, hvor mange små- og mellemstore virksomheder, der har måttet lukke butikken: 

 

  • Restauranter og takeaway: 320 konkurser

  • Frisører, neglesaloner og lignende: 264 konkurser

  • Fysioterapeuter, ergoterapeuter, kiropraktorer: 170 konkurser

  • Taxichauffører: 155 konkurser

  • Specialforretninger i detailhandlen: 130 konkurser

 

Mens servicebranchen påvirkes hårdt af nedlukninger og restriktioner, klarer industrien og produktionsbrancherne sig langt bedre. Corona-krisen rammer derfor skævt: I nogle brancher går det rigtigt godt, og i andre står det værre til.

 

Hvilke udfordringer har små og mellemstore virksomheder?

Det er flere faktorer, som lægger pres på små- og mellemstore virksomheder i Danmark:

  • Ventetid på hjælpepakker
  • Betaling af dobbelt moms i marts 2021

Ifølge en undersøgelse fra erhvervsorganisationen SMVdanmark, gør ventetiden på hjælpepakkerne det vanskeligt for de mindre virksomhedsejere at klare sig økonomisk. Det er specielt eventbranchen, som oplever et stort behov for at få udbetalt hjælpepakker hurtigere.

47% af medlemmerne i SMVdanmark svarer i undersøgelsen, som blev foretaget i december 2020, at de venter længe på kompensation, i gennemsnit 70 dage, før kompensationen udbetales.

Den dobbelte momsregning i marts 2021 er også en faktor, der gør virksomhedernes udsatte. I en undersøgelse fra SMVdanmark vurderer 29% af de adspurgte virksomheder, at den dobbelte momsregning i nogen, høj eller meget høj grad øger risikoen for, at virksomheden går konkurs.

 

Hvad kan SMV´ere lære af corona-krisen?

Hvordan kan SMV´ere ruste sig til fremtiden, og overleve med virksomheden i god behold? Selvom situationen er usikker, og mange faktorer er ukendte, er der dog anbefalinger at hente til små- og mellemstore virksomheder i en undersøgelse fra Syddansk Universitet.

I analysen er konklusionen, at små- og mellemstore virksomheder bør lære at tilpasse sig kriser eller endda udvikle sig, mens krisen foregår.

 

Forskellige reaktioner på coronakrisen

Undersøgelsen har undersøgt repræsentative, yngre SMV’ere, og der tegner sig et billede, hvor virksomhederne fordeler sig i tre lejre, når det handler om at reagere på coronakrisen:

  • 38% SMV’er er kriseramte
  • 30% er kriseimmune
  • 32% er kriseudnyttere

Tallene er baseret på udviklingen i omsætningen fra nedlukningen i marts 2020, til 1. september 2020.

 

Coronakrisen forstærker virksomhedens tilstand

Undersøgelsen peger også på, at krisen intensiverede den tilstand, som virksomhederne allerede var i: Sårbare SMV’er blev endnu mere sårbare, og stærke SMV’er kom styrket ud af krisen. Jo mere kriseparat, jo bedre synes virksomheden at klare trykket fra krisen, konkluderer undersøgelsen.

 

Hvordan skal små og mellemstore virksomheder tackle en krise?

Hvilke strategier virker så bedst, når en SMV´er skal bide skeer med en krise som coronakrisen? Ifølge undersøgelsen er de bedste strategier at vedligeholde virksomhedens indsats, eller arbejde sig innovativt ud af krisen. Hvis virksomheden omvendt vælger at reducere, såsom at lukke ned eller skære ned på udgifterne, viser undersøgelsen, at forventningerne til succes er lavere.