Nyheder: Corona knækker ikke dansk økonomi


Corona knækker ikke dansk økonomi

Marie Nørgaard | Danish Yellowpages | 3.12.2020

År 2020 er en tilstand af besynderlige undtagelser. Efterhånden er Corona blevet en uvelkommen gæst, der nægter at gå hjem til sig selv igen. Mange danskere vil nok gerne forholde sig til andre ting end hjemmeisolation, håndsprit og maskediskussioner i det offentlige rum.  

COVID-19 påvirker alle danskeres hverdag, lige fra den ældre, der skal passe på sit immunforsvar til virksomhedsejeren der skal kæmpe for at få økonomien til at hænge sammen og beholde sine ansatte. 

Mens hele kloden venter på en vaccine, der er effektiv, kan der gøres status: Hvordan har dansk økonomi det i selskab med besætteren Corona? Hvilke lyspunkter peger fremad imod en Corona-fri fremtid?

 

Markant fald i BNP og beskæftigelsen

Dansk økonomi har fået svære kvæstelser i 2020, viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik. En ventet og naturlig konsekvens ovenpå nedlukningen af Danmark i foråret. I tørre tal betyder det at bruttonationalproduktet faldt med 7,4 % i 2. kvartal i forhold til 1. kvartal af 2020. 

Procenttallet 7,4% er det markant største fald i Danmarks samlede værditilvækst siden 1990´erne. Selv finanskrisens 2,4 % i 2008 blegner i forhold til tallet, der lander som en spids kæberasler på det danske BNP. Den samlede beskæftigelse er også skrumpet påfaldende med 3,1%, i tæt sammenhæng med de virksomheder, der har oplevet et fald i produktionen.  

 

Vækst i nethandlen og bygge- og anlægsbranchen 

Men der er også positive takter: Udbetalingerne af de indefrosne feriepenge på ca. 60 milliarder er i fuld gang. Det har nethandlen og bygge- og anlægsbranchen nydt godt af. Imens er rejsebranchen, restauranterne, hotellerne og de kulturelle virksomheder hårdt ramt. Forbrugerne er mere tøvende i forhold til at bruge deres feriepenge på restaurantbesøg og rejser. 

 

Dansk økonomi trods alt bedre end andre EU-landes

I forhold til andre lande i EU, slipper dansk økonomi faktisk nådigt. Ifølge Danmarks Statistik er EU's samlede BNP faldet med 11,9 %, de tungeste lodder i den negative vægtskål kommer fra de sydeuropæiske lande, mens nordiske og baltiske lande klarer sig positivt ovenpå nedlukningerne. 

På verdensplan er Kina en vigtig motor i den globale økonomi, en slags fabrik for hele verdenen, der føder de globale værdikæder. Positivt er det derfor også, at Kinas økonomi er i markant fremgang efter kinesernes effektive inddæmning af corona-virussen. 

Ifølge Wall Street Journal forventes det at Kina heler de globale økonomiske sår ovenpå Corona-nedlukningerne. De fremtidige prognoser lyder fra den Internationale Valutafond, IMF, at Kina får en økonomisk vækst på over 8% i 2021. 

 

Iværksættere klarer sig overraskende godt 

Hvordan går det for små start ups og iværksættere i Danmark? Ifølge Berlingske Business, har iværksætteriet i Danmark været overraskende robust under Corona. Antallet af nye virksomheder er stik imod krisens logik stigende. Der er heller ikke sket flere konkurser, mens Danmark danser den vanskelige dans med Corona. 

Simon Sylvest, grundlægger af virksomheden Founders, udtaler til Berlingske Business, at iværksættere er vant til at navigere i et usikkert landskab, satse økonomisk og arbejde fleksibelt og digitalt. I lyset af det var nedlukning og Corona-krise ikke en kæmpe omvæltning.  

 

Ideer født ud af en krisetid

Corona holder stadig verden i kvælergreb, mens der arbejdes på en vaccine. Men der spirer hundredvis af tiltag frem, som løser de kniber, der opstår i slipstrømmen af Corona. Her er nogle eksempler fra Højskolerne.dk:

Vækstfonden tilbyder hjælp til finansiering til virksomheder, som er særligt påvirkede af COVID-19. Mulighederne er flere mht. hjælp, alt afhængig af virksomhedens udviklingsstadie og behov for kapital. 

Værnemidler. Staten og Dansk industri har indgået samarbejde om at få lavet værnemidler. 43 virksomheder har meldt sig og er klar til at omlægge deres produktion. 

Lynhurtig test for Covid-19 er lavet af DTU´s forskere. Testen er skabt på grundlag af den måde, man tester fødevarer for salmonella. 

Huset Venture, en socialøkonomisk virksomhed i Kolding, designer mundbind i genbrugsbomuld.

Ældresagen har lavet træningsvideoer som kan bruges af mennesker, der må isolere sig, istedet for at tage i fitnesscentret eller til gymnastik.