Nyheder: Danish Design Awards 2020


Danish Design Awards 2020

Marie Nørgaard | Danish Yellowpages | 28.11.2020

Hvad tænker du på, når du hører ordene “dansk design”? De fleste ser sandsynligvis danske møbelklassikere for sig, f.eks. “Svanen” eller “Ægget” af Arne Jacobsen. Eller måske genkalder man sig den stringente PH-lampe af Poul Henningsen, som stadig hænger over spisebordene i en del danske hjem. 

Dansk design har stor spændvidde

Dansk design har dog en del mere at fremvise end smukke møbelklassikere. Dansk design markerer sig f.eks. også inden for industriel teknologi, der skabes konstant innovative løsninger inden for maskiner, pumper og ventiler. Dansk design er også skulpturelle højttalere, der indgår sømløst i boligens indretning. Vindmølledesign er et andet konkurrenceområde, hvor Danmark er ledende. 

Samfundsforandrende og innovative løsninger

Dansk Design Center, der ligger på hjørnet af Frederiksholms Kanal og Christians Brygge, kårer de bedste danske designløsninger hvert forår. Vinderne i 2020 demonstrerer en spændvidde og et samfundsforandrende potentiale, der kendetegner formlen på godt design. 

Hvad skal der til for at vinde Danish Design Awards? Vinderne udvælges af en bred jury med stor viden og erfaring inden for design og forretning. De indstilles ud fra kriterier såsom økonomisk effekt, forståelse for brugerens behov, nytænkning og designkvalitet. 

I denne artikel dykker vi ned i tre vindere fra Danish Design Awards 2020, der vandt i kategorierne:

“Healthy Life”, “Game Changer” og “Save Resources”.  

Billede fra empelvic.dk

Empelvic til en sund bækkenbund

“Dansk designs styrke er at vi kan se, hvad mennesker har brug for. Og så er vi gode til at samarbejde, og stille kritiske, måske endda irriterende spørgsmål, så der skabes løsninger, der fungerer for mennesker.” Det er nogle af styrkerne i dansk design ifølge Kim Graugaard, fungerende administrerende direktør for Dansk Industri i maj 2020. 

Empelvic, den lille sorte pude med de små pukler, er et eksempel på et enkelt design, der viser indsigt i menneskets forbindelse til kroppen. For hvordan føles det egentlig, når man laver korrekt bækkenbundstræning? Det kan være svært at forklare med ord, f.eks. til kvinder, der skal træne bækkenbundsmusklerne efter en fødsel. 

Empelvic er resultatet af et samarbejde mellem en fysioterapeut, en bandagist og en jordemoder

Empelvic er skabt af sundhedsfaglige designere og med brugerdeltagelse, og er en løsning på et problem, som påvirker manges hverdagsliv. Mindst 30% af kvinder oplever inkontinens efter en fødsel og over 400.000 ældre har problemer med inkontinens. Når man sidder på puden, mærkes bækkenbunden tydeligt og det er nemt at træne musklerne, der holder sammen på underlivet. Juryen fremhæver at den enkle løsning skaber stor værdi for brugerne. 

 

Færgen Ellen på ruten mellem Søby og Fynshav. Foto: Ærø EnergyLab

E-færgen Ellen kan ændre færgefart fundamentalt

Færgen Ellen, også kaldet E-ferry, er en anden markant vinder inden for kategorien “Game Changer”. Den eldrevne færge, der er udtænkt af Consulting Naval Architects, begyndte allerede i 2019 at sejle mellem Søby og Fynshav. 

Juryen beskriver E-Ferry med ordene: “Færgetrafik er en af de helt store forureningskilder inden for transport. Her ser vi en ny retning for industrien, der har et kæmpe potentiale, hvis modellen eksempelvis kan udvides til fragtskibe. E-ferry sejler p.t. til og fra Ærø, så funktion og effekt er dokumenteret. Den hurtigt opladelige motor og den lange rækkevidde gør E-ferry til mere end bare en opgradering af eksisterende elfærger.”

 

Solar Sack: Rent drikkevand via solens stråler

Alexander Løckes idé til Solar Sack blev født på en rejse til en flygtningelejr i Uganda. Her var han ifærd med at lave research til sit speciale inden for Industrial Design Engineering. Alexander opdagede, at den lokale befolkning måtte fælde træer til kogning af drikkevand. Solar Sack er et bæredygtigt alternativ, der er med til at arbejde imod et af FN’s verdens mål: Rent vand og sanitet. 

En Solar Sack dræber smitstoffer i vandet, f.eks. vira, bakterier og parasitter. Beholderen lægges i solen, og en kombination af  UVA- og UVB stråler dræber mere end 99,99% af de farlige smitstoffer, så vandet bliver drikkeklart.  

Solar Sack er bæredygtig og billig, og kan bruges 500 gange, og producerer minimum 2000 liter rent drikkevand. Til en pris på kun 2 dollars. Juryen fremhæver at “Solar Sack vil have en stor samfundsmæssig og økonomisk effekt på verdensplan, og teknologien er med til at løse en alvorlig udfordring: Det faktum, at 844 millioner mennesker i verden ikke har adgang til rent drikkevand.”

 

Hvordan påvirkes nyt dansk design af Corona?

De tre vindere adresserer vigtige problemer indenfor sundhed, klima og bæredygtighed. Det afspejler en vigtig tendens inden for dansk design: At designet bør medtænke bæredygtighed og klima. Spørgsmålet er så, hvordan vil Corona påvirke dansk design i de kommende år? 

Ifølge Dansk Design Center ved vi, at vi kommer til at arbejde, bevæge os og mødes på nye måder, fordi vores virkelighed er ændret efter COVID-19. Det bliver spændende at se hvordan designerne tackler disse forandringer i 2021.